Preminuo Josip Fuštar prvi načelnik Općine Dicmo

Image
  • 7. June 2024.

" U 99. godini s ovozemnog života otišao je Josip Fuštar prvi načelnik Općine Dicmo. Kada je u prosincu 1992. godine donešen zakon o kojem se utvrđuju županije, gradovi i općine u Republici Hrvatskoj, bilo je jasno kako tadašnja Općina Sinj dobiva novih šest jedinica lokalne samuprave, a među njima i Dicmo.

U idućoj 1993. godini izbori, uvjerljiva pobjeda HDZ-a, a na čelu Općine i Općinsko vijeće bira dipl.ing građ.Josipa Fuštara za načelnika. Bilo je to vrijeme u kojem je, kao i mnogi, radio volonterski za svoju općinu. Ustrojavanje općine, gospodarska zona, infrastrktura, komunalne aktivnosti bili su počeci nove općinske uprave koja je podosta vremena radila kada se nije imalo niti ureda niti adrese.

Pokojni Fuštar dužnost načelnika obnašao je do 1995. godine kada ga je naslijedio Jakov Bralić. I nakon odlaska u političku mirovinu, uvijek je bio na dispoziciji ljudima iz svog rodnog kraja, pomažući i savjetima i na ostale načine. Ovaj rođeni Krušvaranac prošao je mnogo toga u svom životu.

Kao i deseci tisuća Hrvata imao je svoj križni put, od  Bleiburga, preko Slovenije do Hrvatske. Poratne godine nisu bile lake, rodno ognjište zamijenio je Splitom. U gradu podno Marjana diplomirao je građevinu,a najveći dio svog radnog vijeka proveo je u nekada poznatoj građevinskoj firmi Konstruktor gdje je obnašao odgovorne dužnosti. Zanimljivo je da kao inženjer bio glavni voditelj izgradnje brane u Cejlonu (Šri Lanka), a s njim je u to vrijeme bila i njegova cijela obitelj.

Vrlo aktivno krajem 80-ih i početkom 90-ih godina prošlog stoljeća uključio se u proces demokratskih promjena u Hrvatskoj priključujući se odmah HDZ-u. Do svoje smrti ostao je vjeran svojoj stranci i bio njezin najstariji aktivni član na području Splita.

Njegovi iz Krušvara, cijelog Dicma i oni koji su iz ovog kraja otišli živjeti prvenstveno u Split, uvijek će ga se sjećati kao velikog gospodina, radnika, prijatelja i istinskog domoljuba. Prošle godine, Općina Dicmo zajedno s ostalim utemeljiteljima općine u prigodi blagdana Svetih Jakova i Ane i općinske svečanosti, dodijelila mu je priznanje za sve što je dao dicmanjskom kraju.

Neka mu je laka hrvatska gruda koju je neizmjerno volio, hvala mu na svemu i počivao u miru Božjem.

Posljednji ispraćaj Josipa Fuštara bit će u subotu 8. lipnja u 11 sati na groblju sv. Ivana Krstitelja u Krušvaru."

Autor teksta i fotografije: Portal Ferata 

Dokumenti

Copyright 2024 Općina Dicmo. Izradio Cogitolab